En dag med storpolitik

Obama kom, log och förförde. Trafiken flöt, det vill säga alla lämnade bilen hemma. Han la ut texten om både Syrien och NSA, förklarade, analyserade, och nu har han åkt till S:t Petersburg.
  Enligt dagens tidning är åtgärder vidtagna för att Putin och Obama inte ska behöva prata med varandra. Illavarslande. USA har verkligen bäddat för ett frostigt icke-möte. Flörta med de baltiska länderna, smickra lilla Sverige. Från det svenska regeringskvarteret utvecklade han sin argumentation, som var överraskande hård och där ännu en röd linje i de internationella regelverkens landskap överträds: Obama pläderade energiskt för USA:s rätt, för att inte säga plikt, att utan FN-stöd gripa in för att värna folkrätten. En ny "doktrin" lanseras och Pierre Schori var andfådd av upprördhet.
  Som lök på denna infernaliskt tillredda lax tycks det vara så att Obama stämt möte med en hbt-förening i S:t Petersburg. En angelägen träff, kantänka, nu när Snowden fått en fristad i Ryssland.  Obamas omsorg om barn i Syrien, judar i Sverige och hbt-föreningar i Ryssland kan synas ädel, men imponerar inte. En smygande känsla att både barnen, judarna och hbt-personerna används i ett politiskt spel på hög nivå.
  Världens hopp står nu till änglarna. Putins och Obamas skyddsänglar, att de kokar ihop något fuffens. Att det händer något ytterst oväntat, som får båda att snubbla till och brista i skratt, ett riktigt gott och hjärtligt skratt. Mitt i detta skratt kommer de på att de har både humor och ansvar för världen.  
Ulla 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0