Katarer eller kapitalister kan göra detsamma

Ibland snubblar man över böcker, okända författare, som har mycket att säga. "Döda dem alla" av den algeriske författaren Salim Bachi är ännu ett guldkorn från bokförlaget Tranan. Det är berättelsen om en man, hans sista dygn i livet. I morgon ska han styra en Boeing 767 in i det norra tornet på World Trade Center på Manhattan.
 
Det är en förtätatd text  om ensamhet, självhat och skräck. Historien är uppdiktad men har beröringspunkter med verklighetens attentatsmän. Bachin söker inte det sensationella, det är en människas mentala, politiska och andliga kollaps han skildrar.
 
Texen är full av citat från äldre texter. Under läsningen har jag uppfattningen att de kommer från Koranen. Mannen är ju muslim och han för en inre dialog med dessa texter. Men i en översättarkommentar får jag veta att Bachtin hämtat titeln och delar av textcitaten från den katolska kyrkans korståg mot katarerna.
 
"Tuez-les tous, Dieu reconnaitra les siens" yttrades vid belägringen av Béziers i södra Frankrike 1209. 
 
Titeln kan också associera till texter ur Bibeln och Koranen. Eller till heavy-metal-bandet Metallicas debutalbum "Kill´ Em All" från 1983.
 
Extremister lär kunna förflytta sig relativt enkelt från den ena ytterligheten till den andra. Det är inte budskapet eller "övertygelsen" i sig som är kärnan, utan något annat. Bachin menar, enligt fliktexten, att en av litteraturens uppgifter är att öppna upp kulturer för varandra. 
 
Ulla
 
 
 

Nyårsdagen 2013

Promenad genom tysta och folktomma parker. Isen har regnat bort och med den halkrisken. En klar fördel.
Resterna från nattens fyrverkeriorgier ligger strödda.
 
En stor röd katt vaktar sin garageuppfart. Att nyårsnatten är avklarad ännu en gång känns också som en fördel. För katten och den ser nöjd ut men hälsar inte.
 
Ett blygt januariljus letar sig fram, tänder fågelljud i snåren och lockar ett vattendrag att porla som om det vore vår.
 
Det är det förvisso inte, men ljuset är här och våren är någonstans på väg. Hit!
 
Må det bli ett gott år!
 
Ulla

RSS 2.0