En dag på Östersjön

På väg
över havet
genom isen.
 
Ett flytande hotell.
 
Röda draperier.
Mässing.
Bling bling.
 
Blekljuset utanför,
de kala träden,
det flacka marsljuset
mot litteraturmötets sammetsdraperier.
 
De passerar.
 
Författarna,
stjärnor för en dag.
 
Tankeraketer slår
fläckvis en brygga
till marsljuset 
och isen som krossas.
 
Avgrunderna.
 
Publiken sorlar.
Människor som läser.
En pigg och nyfiken generation,
mest kvinnor.
 
Eoner av erfarenhet
kring deras gestalter.
 
Ulla skrev ombord på Siljaline, litteraturkryssning med tidningen Vi
 

Varumärken och politik

Senaste numret av Arena innehåller mycket läs- och tänkvärt.
Per Svensson återvänder till Henrik Berggrens och Lars Trägårdhs bok "Är svensken människa?" från 2006 i en artikel på temat Striden om historien. Den boken är, enligt Svensson, 2000-talets viktigaste bok so far beträffande påverkan på den politiska teoribildningen.
 
Här analyseras paradoxen gemenskap - beroende i välfärdsstaten. En av de centrala frågeställningarna handlar om hur svenskarna med sitt folkhem kunnat bli världens mest individualistiska folk. 
 
Folkhemskonceptet hör ju hemma i den socialdemokratiska retoriken. Begreppet myntades av Per Albin Hansson. I sen tid har det tagits upp, putsats och nylanserats av moderaterna och exporteras nu över världen som "den nordiska modellen". Höga herrar samlas till seminarier kring detta fräscha begrepp. Man förstår att statsmän från trötta sydeuropeiska kulturer anar något av Skagen-ljuset kring själva tanken och chefsstrategen Schlingmann myser.
 
Socialdemokraterna surar. Det kraftfulla motdraget har blivit att vända sig till Patentverket för att varumärkesskydda den nordiska modellen som en slags socialdemokratisk egendom. Myndigheten har värjt sig, man anar våndan, men böjt sig. Man gratulerar!
 
Nu har kristdemokraterna alltså fått sällskap av socialdemokraterna i Patentverkets register. KD har tidigare lagt beslag på "verklighetens folk" och nu blev också "den nordiska modellen" upptaget.
 
Jag har svårt att föreställa mig vad detta ägande av ord och begrepp innebär i praktiken. Det hela förefaller mig lika absurt som att man kan äga en vild växt eller en banbrytande tanke.
 
Den här trenden att vilja äga har implikationer långt bortom det partipolitiska grälet.
 
 
Ulla

RSS 2.0