Boosta eller dissa, det är frågan

Har någon boostat dig på senaste tiden?
Har du stärkts av en välkommen boost?
 
Eller har du råkat ut för en dissning?
Är du rentav petad, rökt eller sågad?
 
Jag vill boosta Philip Roth. Jag läste nyss hans bok "Indignation" och bestämde mig för att han skulle hyllas, lyftas upp och boostas. Det är en ordens behärskare, en som klarar att skildra situationer, tankar och frågetecken med stor skärpa och humor därtill. Han vet vad han skildrar, i det här fallet en ung mans liv på internat, och denna unga mans vedermödor i utmaningen att bli vuxen och förstå vad det handlar om.
 
Jag vill dissa Nathalia Edenmont, som arbetar med att skapa konst av fjärilsvingar mm. Hon samlar in dessa fjärilar runt om i världen, och klistrar fast dem på sina tavlor. Utan begrepp om vad hon samlar, det är bara färgen som intresserar henne. Inte huruvida de är utrotningshotade eller sällsynta. Hon agerar på en marknad vars färg lär innehålla svärta. Hon riskerar åtal. Nu visas hennes verk på somliga gallerier.
 
Jag vill boosta Elsa Morante (1912-1985), vars bok "Historien" nyutgivits med anledning av 100årsminnet av hennes födelse. Den tidigare utgåvan fanns på min bibbla och den är nu vid min sida. Det är en strålande berättare, ett tungt och tragiskt innehåll, med start i Roms gamla arbetarkvarter Testaccio (numera chic) varifrån berättelsen vidgar sig. Elsa Morante var länge gift med Alberto Moravia. Kvalitet ska boostas.
 
Annagreta
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0