På med säkerhetsbältet!

Jag läser i SvD att ett av vår tids stora problem är att det finns för mycket pengar. Någon som märkt av det i sin egen pengasfär?
 
Pensionen höjs varje kvartal, hyran sänks, huspriserna är stabila. Maten blir bara billigare. De som undervisar och de som vårdar utvecklar i avspända och trivsamma miljöer sina profesionella färdigheter till konst och tågen går enligt tabell. 
 
Fattigdomen i världen är avskaffad.
 
Enligt en färsk rapport (A World Awash In Money) har världens finansiella tillgångar trefaldigasts mellan 1990 och 2010. Idag uppgår de till svindlande 600 000 miljarder dollar. Siffran kan jämföras med summan av all världens BNP, som 2010 uppgick till 63 000 miljarder dollar.
 
Vad som händer i detta gap mellan finanssektorn och den reala ekonomin, kan man bara spekulera (!) om. Att själva förekomsten av den utgör en maktfaktor, som står utanför alla politisk och medborgerlig kontroll, behöver man inte vara ekonom för att förstå.
 
Den brittiske ekonomiprofessorn John Kay menar, att den finansiella sektorn utvecklats till en självständig organism, som livnär sig på spekulation, bubblor och krascher.
 
Vi har själva skapat detta monster och SvD:s krönikör Andreas Cervenka har inget annat råd till oss än att ta plats i baksätet och spänna fast säkerhetsbältet.
 
En illustration till hur denna magiska finansiella värld fungerar kan vi se på nära håll: en skolkoncern av måttlig storlek, som på ca 1,5 år lyckas få ihop till en konkurs på en miljard kronor. Samtidigt som kommunen betalt för verksamheten, dvs löner till lärare och andra omostnader, enligt avtal varje termin. 
 
Men jag säger som klockar`n: " Det här går över mitt förstånd och en bra bit in på prästens."
 
Ulla
 

Idag...

Morgonpromenad över Vällingbyhöjden.
Klarhet och bett i luften.
Man ser sommaren på ryggen, men hon är fortfarande här.
 
Enstaka hundvallare och barnvagnsförare.
Vardagen har gripit tag i de lyckliga jobbskatteavdrags-aspiranterna.
 
Ett par småtjejer kommer i en fart. 
Den mindre ropar andfått:
"Du, hur ser man skillnad på en tjej och en kille?"
 
Svaret kommer blixtsnabbt:
"Kolla på nätet!"
 
Ulla

RSS 2.0