"Sång till den storm som ska komma"

Han har musikaliska titlar på sina böcker, Peter Fröberg Idling. Hans förra bok var "Pol Pots leende", ett reportage från Kambodja som han fick mycket pris för. Jag kom förbi på bokmässan, han stod i en monter och blev intervjuad och jag fastnade för det försynta, för allvaret och hans sökande attityd. 
 
"Sång till den storm som ska komma" är hans första roman och den utspelar sig i Kambodja under en månad - augusti-september 1955. Det är en fantasi, men den bygger på omsorgsfull research och en av huvudpersonerna är en ung man som så småningom ska ta sig namnet Pol Pot. Det är alltså ännu en bok i den genre som rör sig fritt mellan dikt och verklighet och som jag inte tycker är oproblematisk. Jag tycker ändå att den här berättelsen  har något viktigt att säga oss idag.
 
Fröberg Idling beskriver ett samhälle som nyligen gjort sig fritt från kolonialmakten Frankrike och som ska hålla sitt första "fria" val. Vid makten sitter prins Sihanouk men oppositionen från dels kommunisterna dels en mer "socialdemokratisk" reformistisk falang är stark. Sihanouk manövrerar, fängslar och förtalar reformisternas ledare och manipulerar valresultatet. Den unge Pol Pot arbetar för reformisterna samtidigt som han har hemliga kontakter med kommunisterna.
 
Berättelsen blir en ruggig beskrivning av de krafter som är verksamma i det vakuum som uppstår när en förtryckare har störtats och drömmen om ett bättre samhälle gror i breda samhällslager. Maktkampen tar vid, frihetsdrömmarna exploateras och det nya förtrycket går inte att skilja från det gamla. Parallellerna mellan Kambodja 1955 och Norra Afrika idag är många och smärtsamma att dra.
 
Boken har blivit nominerad till Augustpriset i år.
 
Ulla

Kommentarer
Postat av: Annagreta

Det ska bli intressant att lyssna på denna författare på Uppsalas bokens dag 19/11. Han verkar av ditt referat att döma ha skrivit en mycket intressant bok.
Annagreta

2012-10-31 @ 13:49:21
URL: http://bookzoom.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0