Kalla fakta på termometern, recensioner i Respons



Lördagen den 31 mars 2012 i Uppsala.

Fick ögonen på en splitter ny tidskrift, Respons. Kay Glans m fl har startat den och avsikten är att ägna sig åt att recensera facklitteratur. Sant nog, såna recensioner saknas onekligen.

Första numret är sprängfyllt med ambitiösa texter skrivna av kända pennor, från Svante Nycander och Pernilla Ståhl till Sven-Eric Liedman. Störst utrymme ges en debattartikel, en bred analys av universitetens aktuella forskningssituation, skriven av Sven Widmalm. Det är en skarp kritik av faiblessen för innovationer och styrning av områden som det ska forskas i, och av de enkla kvalitetsmåtten. SW gillar heller inte tendensen av idag att koncentrera anslagen till de grupperingar som redan har stora anslag. Han analyserar effekten av alla dessa rörelser på humaniora, som hamnar i strykklass när innovationer och nyttigheter tar allt syre.

Jag fastnar för hans rader  om forskaren som tvingas arbeta för att behaga utvärderarna; det gäller att citeras ofta i den vetenskapliga pressen och att skapa bevisbara ekonomiska värden. Humanisterna har onekligen stora utmaningar, det gäller att visa framfötterna och och göra sig gällande på den intellektuella planhalvan. Frågan uppstår om politikerna beträder den planhalvan tillräckligt länge för att hinna reflektera över dess innehåll och budskap?

Respons ar ett riktigt  spännande initiativ.

Att det råder brist på recensioner av fackböcker leder enligt Kay Glans till intellektuell depression. Han hävdar att facklitteratren är vårt viktigaste forum för att sprida kunskap. Han har min fulla sympati.

Annagreta




Kommentarer
Postat av: Ulla Björklund

Min också!

Vad gäller den intellektuella depressionen, så kan man tycka mycket om den. Det är ett undebart uttryck.

Man önskar denna tidskrift all framgång och inte bara som en Prozac, utan som en äkta intellektuell stimulans.

Ulla

2012-04-07 @ 16:38:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0