Multikulti eller...?

Multikulturalismen har misslyckats, säger Angela Merkel. Och de flesta tycks förstå vad hon menar. Man mumlar instämmande och ser klädsamt bekymrad ut. Merkel är ju inte vemsomhelst, precis. Europas mäktigaste politiker, EU:s ankare och eurons räddare. Hon ger en signal om förändring av den så kallade värdegrunden och hon gör skillnad.
Men vad är alternativet till mångkultur? Monokultur? Vad skulle hända t ex i vårt land? TV-tablåerna skulle bli närmast tomma om vi rensade ut alla trevliga amerikanska serier. Vad skulle biograferna visa? Bara svensk underhållning. Och svenskt våld för hela slanten skulle det bli. Konserthuset kör Alfvén och Söderman och bokförlagen får hålla sig till typ Strindberg och Lisa Marklund.
Kulturlandskapet som en kolshos. Mil efter mil av enformighet och i människors liv och tankar samma diciplinerade enformighet. Samhällsdebatten är enhetlig och fin och man vet vad som är rätt och vad som är fel. Monokulturen sätter tydliga gränser för vad som är tillåtet. Överträdelser bestraffas resolut.
Jag drömmer inte om kolshoser, men om min barndoms blomsterängar med alla dess arter: kattfot, styvmorsviol, röddocka, blåklocka, gullviva, harsyra, kabbeleka, ängsviol, mandelblomma, förgätmigej, ängsveronika....
Nog kan jag tycka att den anglosachsiska kulturen har brett ut sig väl mycket i vårt fina land, men stoppa multikulti, nej aldrig! Jag gillar fransk film och hoppas att det även i fortsättningen ska bli möjligt att se en eller två sådana per år i Sverige.
Ulla

Kommentarer
Postat av: Annagreta Dyring

Brava signora!

Det slår mig att Thomas Thorilds ordspråk om "att tänka rätt är större än att tänka fritt" kan behöva betänkas lite oftare än vad som sker.



Samtidigt är ju multikulturalismen ett konstigt uttryck. En strävan efter ett fungerande mångkulturellt samhälle bör ju vara ett politiskt mål i dessa tider. Och att detta i så fall har misslyckats både här och där är dessvärre ett faktum.

----Hemska tanke att vi bara skulle ha Strindberg och Liza Marklund att läsa.

Annagreta

2012-04-27 @ 09:27:13
URL: http://bookzoom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0