Höst i Don Quijotes land

Det är höst och klart väder i det kastilianska området öster om Madrid. Landskapet växlar mellan jordbruk, djupa raviner och bergknallar. Det var härifrån som Camilo José Cela, nobelpris 1989, hämtade stoffet till sin reseskildring ”Resan till Alcarria” på fyrtiotalet. Det var också här i la Mancha som Don Quijote stormade fram på sin hästkrake Rosinante och stred mot väderkvarnar. Byar och byggnader bär spår av de spanska muslimerna som hade makten under många århundraden

                      Det är höst och klara färger över den öppna platsen ”Timmens torg” i den medeltida staden Pastrana. Den kallas så eftersom prinsessan av Eboli satt fängslad i palatset vid torget och bara fick gå ut på den gallerförsedda balkongen en timma om dagen. Hon var inspärrad av kung Filip II på grund av politiska skandaler. Hon sägs ha varit begåvad och mycket vacker även om hon bar en svart lapp över ena ögat. Solen lyser över balkongen men dörrarna ut är stängda och förtäckta.

                      Solen lyser också in i den historiska kyrkan i staden som en gång var prästskola. Don Emilio springer lättfotad runt och visar stolt upp gobelänger från 1400talet. Sedan rusar han upp till orgeln och låter tonerna sprida sig i kyrkorummet. Alltmedan solen strålar in genom de långsmala fönstren ned på träbankarna där vi sitter och låter oss uppfyllas.

Barbro


Kommentarer
Postat av: Annagreta Dyring

Barbro!

Vilket sammanträffande! Medan du kollade av Spaniens inre kuskade vi runt i Baskien och södra Frankrike. Du berättade om en dam med lapp över ögat, med en timmes utevistelse. Vi hade en guide med lapp över ögat med full frihet att vistas varhelst ödet förde honom; i detta fall längs vår väg.

Vi måste ses och jämföra intryck.

Annagreta

2010-10-12 @ 17:16:39
URL: http://bookzoom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0