Förvanskad bild i drevets spår

Kungamördaren Anckarström var trettio år, fyrabarnsfar, när han fördes till schavotten.  Före mordet beskrevs han som godhjärtad. Efter sade man att han var ondsint. Redan som barn hade han njutit av att plåga människor och djur.

 

Ernst Brunner ger i sin bok flera exempel på hur snabbt människor i Anckarströms omgivning ändrade sin bild av hur han varit. Som en omvänd hand. Vitt blev svart. Och i historieskrivningen därefter har svartmålningen av honom fortsatt. Han var ett offer som vem som helst kunde ge sig på.

 

Var han också ett offer för politisk propaganda? Brunner gör honom inte till hjälte. Men med dagens drev i åminne inser man hur lätt en bild kan förvanskas. Hur viktigt det är att ha en god historieskildrare till hands när den dagen är inne.

 

Barbro


Kommentarer
Postat av: Annagreta Dyring

Du har verkligen rätt. Det är slående hur snabbt rykten godtas, goda eller elaka, det är likadant oavsett typ av rykte. Nu senast är det en viss politisk sekreterare som verkar vara helsvart, bara man lyckas glömma att många andra, särskilt herrar, faktiskt gjort samma sak som hon, utan att svärtas.

Jaja, men bra var det du skrev.

Annagreta

2010-10-30 @ 20:22:55
URL: http://bookzoom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0