R136a1 en medelålders jättestjärna

Nu har astronomer observerat en jättestor stjärna, till på köpet i vår granngalax, Stora Magellanska Molnet. Den heter R136a1, och är tyngre än alla andra stjärnor man hittills upptäckt. Dess massa är 265 gånger solens massa. Den är också ganska gammal, med rymdmått mätt, dvs medelålders, säger forskarna som samsats om denna upptäckt i ett kamratskap mellan tyskar, engelsmän och malajer.

Denna stjärna har gått ned i vikt. Den magrar nämligen med tiden.

Det visar sig att somliga stjärnor blir för små för att kallas stjärnor längre. Då kallas dom "misslyckade stjärnor" eller "bruna dvärgar".

Av de kortfattade kommentarerna i rapporterna att döma ska vi vara glada att den inte ligger närmare. Om den låg där vi har vår sol skulle jorden snurra väldigt snabbt runt solen, - året skulle krympa till tre veckor, tror forskarna. Den skulle lysa oerhört starkt i ultraviolett ljus och snabbt göra livet här på vår planet helt omöjligt.

Ja, det är inte var dag en stjärna "föds". Forskarna kallar den "en monsterstjärna" och tror att den slagit alla möjliga rekord. Det är bara att gratulera upptäckarna.

Annagreta


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0