Informations-tsunamins år

Wikileaks drabbar oss med störtsjöar av hett nyhetsstoff. Makthavare står nakna, krigens vardag framstår i all sin absurditet och miljöskandalerna i sin oförtäckta cynism.
På Face-Book berättar "alla" om hur de mår idag och vad de åt till frukost. Och som om detta inte vore nog, så samlar staten in uppgifter om alla våra telefonsamtal, mejl och SMS. För att vi ska känna oss trygga. Stasi var på sin tid en flitig informationsinsamlare, men knappast lika effektiva.
Det tar nog lite tid innan vi anar effekterna av informationssamhällets ganska brutala framfart. Medan vi väntar tar vi vår tillflykt till det pikanta diplomatiska skvallret. Och så finns det ju den delikata frågan om våldtäkt.
I bakvattnet till dessa informationsstörtfloder kan man hitta en liten rännil som jag tycker är intressant. Den når ut i världen med uppgifter om en säregen sexualbrottslagstiftning i ett avlägset land norrut. Och en diskussion om de sexuella trakasseriernas gränsland. Det är inte bara så att man kan säga nej, man har rätt att göra det och att bli respekterad för det. Annars kommer Interpol!
Uppgifter med viss sprängkraft, kantänka!

Gott nytt år önskar Ulla


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0