En färgsprakande bild av livet

Vilken bild han målar, Niklas Rådström, i sin nya bok ”Månens anförvant”. Ett överflöd av färger, ljus och mörker, former och perspektiv. Det sprakar om orden, gnistrar och lyser. Skapandets källa och konstens villkor. En livsglädje som skimrar fram på sidorna ackompanjerad av en mörk ton; döden finns i bakgrunden från första sidan till den sista.

Berättaren är Lorenzo Da Ponte, han som skrev libretton till flera av Mozarts kända operor: Figaros bröllop, Cosi van tutte, Don Giovanni. Beundran för musikens mästare är stor, kreativiteten flödar och sprider sina virvlar. Tiden gör det lätt att tolka och skapa.

Men sorgen och det mörka är ständigt nära. ”Varken dikten eller musiken kan rädda oss från döden, denne tidens egen indrivningsman som gör sina utmätningar med om inte noggrannhet och skärpa, så åtminstone enveten likgiltighet. Dikten och musiken kan inte rädda oss, men det vi givit konsterna kan bedra döden på en del av bytet tills vi ska väckas ur askan den dag av tårar och sorg då vi alla står inför den yttersta domen: Lacrimosa dies illa qua resurget ex favilla judicandus homo reus.”

Barbro

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0